zondag 31 januari 2010

Hobby cq verslaving

Al bijna mijn hele leven kan ik breien. Als 4-jarige gewoon 'rechte ribbels' en met 6 jaar al op en met 4 pennen. Ik zie nog het ongeloof in de ogen van mijn juf van de eerste klas, toen ik met mijn breiwerk (een kruikenzak van afgerafelde restjes wol) de tijd doodde tussen het speelkwartier en de lunch bij die juf thuis. De meisjes uit de hogere klassen zaten te zweten op hun broddellapje terwijl ik geroutineerd de ene toer na de andere breide; uitkijkend naar het einde van het bolletje zodat ik weer aan een ander kleurtje mocht beginnen. Toen al gaf het breien me een bijna mantra-achtige rust.

Als tiener maakte ik sokken voor pake (opa), heit (papa) en mezelf en ik kan sindsdien de volgorde van de handelingen wel dromen. De handwerkjuf van de MAVO wilde maar niet geloven dat ik de opdracht "brei de boord van je sok thuis" in no-time af had en voor ik het wist de grote en de kleine hiel + de spieminderingen ook nog maar even had gedaan. Ze trok de hele boel van de pennen en liet mij doodleuk van voren af aan beginnen onder het mom "het is niet de bedoeling dat je moeder jouw sok voor je breit jongedame!". Woest was ik.....en ik weigerde opnieuw te beginnen. Later was ik haar lievelingetje, toen bleek dat ik ook heel aardig kon naaien! Eenmaal 'in de kinderen' kon ik mijn hart ophalen met kniekousjes in ajour en kleurige truien, al dan niet opgemaasd met een afbeelding. Een grijze met een pink panter voor oudste dochter heb ik nog steeds.

Echtgenoot draagt nog steeds graag mijn grijze 'geitenwollen' sokken. Ook schoonzoon, kleinzoon, vader, schoonvader, vriend R in de Achterhoek (goed voor jaarlijks 8 paar!) en diverse vriendinnen en collega 's hebben tenminste één paar van deze grijsjes in de sokkenla liggen. Het breien van die grijzen verveelt me nog niet, maar een mens is wel eens toe aan wat variatie... Zo kon het gebeuren dat vriendin A (ook aangestoken door het sokkenbreivirus sinds we elkaar in 2000 ontmoetten op een Zwitserse camping, alwaar ik grijze-sokken-breiend voor de tent zat) me meenam naar een uitgebreid gesorteerde wolwinkel in haar woonplaats en ik met open mond me stond te vergapen aan al die prachtige kleuren en kwaliteiten sokkenwol. Met name de zelfstrepende waren een lust voor het oog. Ik kon me met moeite beperken tot een paar bolletjes......

Sindsdien is sokkenbreien voor mij niet meer een hobby of gewoon af en toe een leuke bezigheid, nee ik kan wel stellen dat ik verslaafd ben... ;-) Sinds oktober heb ik ondertussen 18 paar non-grijze gemaakt (11 in 2009 en al weer 7 in dit jaar). Ook staan er nog 2 mutsen op mijn bijgehouden lijstje. Mijn saaie lijstje in Excel staat me niet meer aan, vandaar dat ik nu een blog begin zoals vele mede sokkenbreisters. Ik hoop hier regelmatig iets te posten en wie weet krijg ik ook meelezers en -nog mooier- reacties!

3 opmerkingen:

 1. zoals je dat vertelt over de handwerk juf dat is mij ook overkomen.
  Je zat in Friesland op school of niet haha.
  Ik ben net als jou ook verslaaft aan t sok breien.Alhoewel t lace breien me ook wel aantrekt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk dat verhaal van die juf die dacht dat moe ze had gebreid. Zelf brei ik ook vaak sokken. Heb net 7 paar gebreid maar mijn linker ringvinger klem ik zo af dat ik maar even een andere hobby doe, zodat hij wat rust krijgt. Voelt helemaal doof. Heb jij dat nooit?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @ Johanna: Nee, ik heb nooit dove of stramme vingers. Ik brei ze nog wel 'ouderwets' d.w.z. met 4 lange pennen, misschien ligt het daaraan? Lekker voorraadje die 7!

  BeantwoordenVerwijderen