donderdag 18 februari 2010

Mon Clapotis

Hé-le-maal wild enthousiast was ik, toen ik begin januari tijdens mijn vele uurtjes weblog-struinen De Clapotis tegenkwam. Wow, wat een prachtig ontwerp! Maar ja.... in het Engels en dus -dacht ik- véél te hoog gegrepen voor mij om te gaan maken. Toen na nog meer geklik en gescrol bleek dat er wel degelijk een prima vertaling voorhanden was en de dames bij SnB Fryslân mij verzekerden dat het ècht niet moeilijk was, heb ik de sprong gewaagd. Eerst maar eens met een restje; dat scheelt dure wol verprutsen vond ik. Geconcentreerd ging ik van start en toen het restje op was, haalde ik snel meer van die wol, want dit smaakte naar meer en het ging eigenlijk als een trein. Als markers gebruikte ik eerst -bij gebrek aan beter- kleine geknoopte lusjes van een ander kleurtje, maar dat bleef een geknoei. Op de eerst volgende werkdag dus van die mini elastiekjes gehaald en ja hoor, dit ging stukken beter! Wel ben ik regelmatig eentje kwijt, want er schiet wel 'ns eentje weg. Maar... lucky me, er zitten genoeg in zo 'n pakje.
Ondertussen heb ik er anderhalve bol Bergen Effect aan zitten en vind ik het tijd worden het resultaat tot nu toe te showen op mijn blog. Breien is één ding, maar: hoe breng je zoiets behoorlijk in beeld! Mijn kopspelden zijn -samen met mijn naaimachien- tijdelijk bij jongste dochter, dus opspannen was geen optie. Nu ben ik niet voor één gat te vangen en brachten 2 standaards voor Kerstversiering uitkomst. Gelukt! Kan zo in een boekje, toch? ;-)
Ik heb mezelf opgelegd dat ik 's avonds eerst 2 'ladders' moet maken, alvorens ik door mag gaan met mijn geliefde sokken. Zo hoop ik te voorkomen dat mijn Clapotis een ZZZ wordt.......
Nu het lijkt te lukken met deze eerste, wil ik volgende week in Zwolle voor nr 2 op zoek gaan naar zelfstrepende wol in mijn favo groen/blauwe kleuren, maar het kan net zo goed een andere kleur worden. Het zal op de Handwerkbeurs nog moeilijk kiezen worden vrees ik!

5 opmerkingen:

 1. O Aal wat ben jij goed zeg! Zooooo knap!
  Ik ben er net zo dapper ingesprongen, ooit.
  En nu is het een zzz, ik ben ergens de aantekening kwijt geraakt van waar ik was, en toen ik die ging zoeken raakte ik de tel kwijt en nu staat ie hier, achter me met een wel duur wolletje er aan, en de vraag wordt het froggen ja of nee. Zonde he!
  Jouw Clapotis ziet er goed uit! Ben benieuwd naar je tweede.....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Aal
  Je kan de clapotis ook zonder de elastiekjes breien dan brei je de rechte steek na de gedraaide rechte steek averecht ipv recht.
  Je krijgt dan 1 verdraait recht 1 averecht 1 verdraait recht.Bij t ladderen laat je de averechte steek vallen.Waar haal jij je mooie wolletjes vandaan?Ik ken bergen alleen maar van saaie mannekleurtjes.Ik vindt deze wel heel erg mooi

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @ Angeli: Nééé, niet froggen joh! Das zó jammer van die dure wol, dus: gewoon weer de draad oppakken! Kwestie van even over die hobbel heen en dan heb je het zo weer te pakken....
  @ Hilda: Ja, ik las ook ergens dat het zonder kon, maar ik ga toch door met de elastiekjes (tot ik het ècht zat ben denk ik ;-)) De Bergen Effect heb ik in Gorredijk gekocht, bij Omah. Daar hebben ze behalve deze kleur ook nog blauwig en groenig. Ik meende voor 3,95 per 100 gram.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. hoi Aal hoever is je clamawottis?ben zeer benieuwd.Die van Angeli is uitgehaalt jammer zag er goed uit

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @ Hilda: Mon Clapotis is af! Ik ga 'm (hoop ik) in het weekend opspannen en fotograferen. Dus: to be continued!

  BeantwoordenVerwijderen