zondag 21 november 2010

Twee maal twee tweelingen.....

heb ik de afgelopen twee weken gebreid. De mooie bollen wol nam Angeli in oktober voor me mee naar de Droombreidag in Nieuwleusen. Zij krijgt regelmatig hele partijen gedoneerd en kan dat natuurlijk niet allemaal alleen verwerken. Van die weer doorgeschoven wolletjes heb ik eerst wat resten verbruikt en de complete bollen (het lekkerste :)) pas daarna. 
De groen/beige is Meilenweit Magico van Lana Grossa met een redelijk snel repeterende herhaling. Het eerste paar is zo ongeveer een maatje 37 geworden. Zo ongeveer, want als je toch niet weet wie ze gaat dragen, pas je de maat gewoon aan aan de herhaling van het garen. Zo kon ik sok nummer twee moeiteloos identiek aan het eerste lid van de tweeling maken! 
Er bleef ongeveer 40 gram over; voldoende voor een tweede paartje dat weer precies hetzelfde kon beginnen als de grotere versie. Toen een beetje goochelen met de weegschaal en dan ontdekken dat het wel héél mooi uitkomt allemaal. Na maatje 25 bleef er 3 (!) gram over! Leuk detail: óók de tenen van alle vier de sokken zijn precies gelijk... (een beetje gesmokkeld, dat wel...)
Dit gegoochel smaakte naar meer en bij de bol Opal Winter's Tale van Zwerger Garn wilde ik hetzelfde kunstje uithalen.... Tja, dat werd een stuk moeilijker vanwege de veel grotere herhaling. Eerst maar eens 2 (bijna) gelijke bolletjes gemaakt. Het eerste paar in maat 39 ging als een speer en tot mijn vreugde kwam 'het' bij de hiel ook supermooi uit. Het is misschien een wat vreemd genot, maar ik kan zó genieten van een grote en kleine hiel die dan nèt nog in dezelfde kleur kunnen worden gebreid en dan de opgenomen steken van de hielflap weer in een andere, volgende kleur breien; héérlijk ;--D.
Van iets minder dan twee herhalingen maakte ik het eerste paar, maar toen begon het geklooi met de tweede tweeling..... Ik heb de overgebleven bolletjes (die niet van gelijk gewicht waren) meerdere keren heen en weer opgebold en met hier en daar een nieuwe aanhechting is het toch gelukt ze precies gelijk te krijgen, yesssss! Mijn PR verbrak ik niet; er bleef nu 5 gram over.....
Mijn lief snapt niks van de euforie van tweelingen en kijkt dan wat meewarig naar me, zo van: Zijn ze zo warmer denk je? Nee schat maar ach, iedere gek heeft toch recht op minstens één gebrek.... toch? En ik kan heel goed leven met dit gebrek.... ;-)
Dit zijn voorlopig de laatste R-sokken en rond Sinterklaas verstuur ik 9 paar naar Henriëtte van de Stichting. Er is nog best veel gedoneerde wol over, dus na Nieuwjaar begin ik gewoon weer met R-doosje vullen.
Niet dat ik me nu ga vervelen hoor; er moeten komende week nog verjaardag sokken afgemaakt worden (met losse tenen; nogal een gedoe) en verder wil ik in december nog een Gail en een grove sjaal breien voor mijn dochters. 
En.... dan is er nog mijn recordpoging..... :)

8 opmerkingen:

 1. Whow ik vind ze er prachtig uitzien en dat heb je snel gebreid.
  De kleuren passen ze mooi bij elkaar

  Groetjes ilonka

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Erg mooi weer en goed gelukt met de kleuren.
  Het jaar is al bijna weer ten einde, nog 1 maand te gaan, maar dat haal je wel. Succes.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een prachtige tweelingen Aal, enne die gail als ik dat lees begint het toch weer te kriebelen :))

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wonderbaarlijk. Ik had ze al op Ravelry voorbij zien zoefen! Wat dat doén ze, zo snel als jij breit.
  Jij hebt je 'gebrek'; zo tel ik rijen en steken die ik max op 1 avond kan breien... hahaha

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het zijn weer prachtige sokken geworden!
  Ook ik heb ontdekt hoe leuk het is als je twee dezelfde sokken kunt breien, zeker als je niet zoals ik, twee sokken tegelijk breit.
  Ben nu lekker met een paar sokken voor mezelf bezig, de 2e sok ook al bijna klaar, en het geeft echt een kick om te zien dat de tweede precies hetzelfde wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het ziet er weer geweldig uit Aal, en je recordpoging, die haal je gemakkelijk! Je kan er wel 110 van maken?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een geweldige sokken, je breid ze echt mooi. Je hebt het kleurverloop ook zo goed gedaan. Prachtig hoor.

  BeantwoordenVerwijderen