zaterdag 17 december 2011

Kerstballen breien

Nog nooit eerder was ik zó vroeg in het jaar met Kerst bezig!
Tijdens een SnB avond eind augustus zag ik voor het eerst het inmiddels beroemde 'Julekuler' breiboek van de Noorse heren Arne & Carlos en ik was meteen 'om'! Meestal laat ik trends voor wat ze zijn, maar nu kon ik de verleiding niet weerstaan en schafte me het boek aan. Het boek ging vervolgens eind september mee naar de camping en in dit warme nazomer weekend breide ik de eerste ballen. 
Ik had voor dit project twee acrylletjes gehaald bij Zeeman in mijn favokleur turquoise en ook wit, want ja: stel dat 't me niet zou bevallen, dat gepriegel met 5 pennen en bovendien nog een soort van fair isle breien. Dat had ik nl. nog nooit gedaan, dus: spannend en spannende breierij doe ik bij voorkeur niet met duur garen :)
Afijn, de ballen rolden redelijk snel van de pennen, maar om ze nu ook nog mooi rond op te vullen wat heel wat anders... Ze werden wel aardig, maar om nou te zeggen 'superballen', nee. 
Het boek en de restanten garen verdwenen in de kast totdat mijn SnB vriendinnen opriepen om met een aantal een Kerstballenworkshop bij een boekwinkel te ondersteunen. Op 29 september vond deze happening plaats en het was een groot succes zoals je o.a. hier en hier kunt lezen.
Op deze avond vond ik mooie rode en witte wol van Drops bij Rebekka van 't Breiparadijs en ja, echte wol breidt dan toch veel lekkerder dan acryl! Van de 2 bolletjes kon ik 5 ballen maken en dit maal heb ik ze gevuld met een piepschuimbal. Wel iets meer gedoe, maar mooier resultaat. Had ik nu maar meer van die wol gekocht..... Hoewel: wanneer moest ik dan mijn Kerststal maken?
En ach, gecombineerd met harten van diverse materialen en een paar glittervogeltjes is het wel genoeg zo, toch?

NB: Mijn moeder heeft de afgelopen 4 weken op vakantie bij mijn broer 23 (!) van die Kerstballen gebreid. Dat kunnen er nog meer worden, want ondertussen heeft hun vliegtuig naar huis meer dan 30 uren vertraging. Gelukkig zijn ze ondergebracht in een fijn hotel en raad eens wat ze doet als tijdverdrijf? Thank God there 's knitting!

8 opmerkingen:

 1. Nou geweldig mooi zeg. Mooier dan die van de heren, en wat hangen ze mooi, ik dacht eerst een rand van een dienblad, maar het is een rand van een lamp zeker. Heel leuk gedaan. Goh 3o uur vertraging dat kan inderdaad nog menig balletje opleveren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Getver Aal, wat ziet het er walgelijk leuk uit allemaal!!!
  lfs van je dinnetje

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi om ze zo aan die ring op te hangen. Goed idee zo'n piepschuim bal.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk hoor 0om te zien , maar om nu zelf te gaan maken ............ dat zie ik niet zitten. Bij ons op club had een vrouw ze ook gemaakt en ook zij vertelde het vullen was lastig. Alvast fijne feestdagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ziet er prachtig uit! ben stiekem jaloers ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hé Aaltsje,

  Ik heb jouw foto van de kerstballen even gebruikt om aan mijn moeder te laten zien. Ik vind jouw kerstballen namelijk erg mooi geworden.
  Mijn moeder had via via gehoord van het kerstballen breien en het lijkt haar misschien wel wat!!!

  Groetjes, Janet.

  BeantwoordenVerwijderen