zaterdag 1 mei 2010

Foar ús Mem.....

zijn deze Spiegelsokken. Niet direct een bijster origineel cadeautje voor iemand die haar hele leven al sokken breit.....;-)
Want dat doet mijn moeder (ús Mem). Ze is als kind opgegroeid in de Tweede Wereldoorlog en de onderduikers sponnen als tijdverdrijf de schapenwol waarvan zij als meisje van 8, 9 jaar al best sokken kon breien. Daar was genoeg tijd voor, want de Duitse bezetter had de lagere school gevorderd en daar kon dus geen les meer worden geven. Ook in haar jonge meisjesjaren werd er veel gebreid en als jong getrouwde vrouw, die al snel moeder werd van o.a. mij, kon ze haar brei ervaring goed gebruiken. Jurkjes, truien, vesten, borstrokken, sokken voor Heit, prachtige opengewerkte kniekousjes voor alle drie de dochtertjes en ook -vreselijk prikkende!- maillots. Van haar leerde ik de eerste breibeginselen en die liefde is altijd gebleven. Eerst min of meer verplicht -t.v. kijken kon best met een breisok...-, maar later samen met haar moderne patronen uitgezocht en onder haar leiding leuke dingen gemaakt. Ook voor haar kleinkinderen heeft ze veel gebreid en nu ze al weer 5 jaar, samen met Heit, in een aanleunwoning woont, breit ze sokken ten bate van de Nierstichting. Ze krijgt de wol aangeleverd en samen met haar breivriendinnen breit ze voor een paar duizend (!) euro per jaar bijelkaar. Van dat geld kan de Nierstichting dan weer allerlei onderzoek doen. Alleen... dat zijn saaie sokken in mijn ogen, dus daarom deze door mij met veel liefde en respect gemaakte Spiegels voor haar: ús Mem. Ze hoopt morgen 77 jaar te worden en ik hoop dat ze nog lang, samen met mijn vader (ús Heit), in gezondheid in ons midden mag zijn!

4 opmerkingen:

 1. Hierop kan ik maar een ding zeggen:

  Hieperdepiep Hoera en lang zal ze leven in de gloria!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Alvast van harte mei mem.Die spiegels gaat ze vast warderen.Wat mij betreft mocht de tijd van vroeger wel terug komen.

  groetjes Hilda

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een prachtmens!!!! Een fijne dag gewenst en ik hoop voor jullie dat je heit en mem nog jaren bij jullie mogen blijven!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het hart op de goede plek! geweldig zo'n Mem.
  Nog van Harte Gefeliciteerd! Dank zij haar lopen er veel mensen rond met warme voeten (en jij met warme herinneringen)

  BeantwoordenVerwijderen