zondag 29 mei 2011

Hela Hola Dag & Verf Avontuur

Een wat voor een dag?? Dat vraagt om uitleg...... :)
Op de Ravelrygroep Dutch Crafters Group zag ik een gezellige dag voorbij komen in de vorm van: bij iemand thuis je niet afgemaakte en/of kansloze WIP's (work in progress) brei- en haakwerken af te rafelen (helahola'en) en weer tot bruikbare bollen om te toveren zodat die dan weer nieuwe WIP's kunnen worden. WIP's die dan wel de eindstreep halen!
Afgelopen vrijdag dus naar Enschede getuft met een breisok, oranjekoek en een zak met saaie grijsjes om te verven. Nee, dat was niet de bedoeling van de HH-dag, maar ja als je geen kansloze, uit te halen WIP's hebt dan moet kun je wat anders verzinnen, toch?  Onderweg mede HH'er Rebecca opgepikt en om 10 uur stonden we bij Rachel voor de deur. Al meteen even haar atelier cq pakhuis cq snoep (lees: wol en aanverwante artikelen in de ruimste zin van het woord waaauw wat een spullen!!)winkel bekeken en bewonderd. Heb nog overwogen een foto te maken voor Lief, die wel eens zeurt opmerkingen maakt over mijn kamertje/atelier met brei en schilderspullen....:)
foto van Rachel
Ondertussen waren ook Anna en Nelleke gearriveerd met het OV en konden we de koffie met oranjekoek soldaat maken. Eerst maar even bijkomen dus, met een breiwerkje erbij.
foto: Rachel
Al snel kregen we 'online' te horen (nadat deze foto geplaatst was) dat het toch de bedoeling was om ons te ontdoen van de WIPjes; nou ja zeg! Na nog een heerlijk bakje koffie dan toch maar aanstalten gemaakt.
Uit verschillende tassen en Rachel's atelier kwamen ze te voorschijn. OMG, wat een berg! Variërend van een werkje van gebreid naaigaren met kraaltjes (10x3 cm ongeveer) tot halve vesten en hele truien. 
Moedig als we waren, hebben we ons er op gestort en slechts onderbroken door een heerlijke lunch van soep en brood, klaarden we de megaklus met als resultaat een tafel vol aanlokkelijke, gerecyclede bollen wol en -ook een fijne bijkomstigheid!- allemaal 'bevrijde' breinaalden. 
foto: Rachel
Nadat de OV-ers hun vervoer weer opzochten, ben ik onder de bezielende leiding van Rachel nog 'even' wat wol gaan verven met behulp van limonade poeder en een magnetron. 
Al maanden had ik dat spul in huis, maar ik durfde niet zo goed het kwam er maar niet van. Rachel wilde mij dat zetje wat ik nodig had wel geven en gewapend met plastic handschoenen ging ik het avontuur aan. Man, man, wat spannend allemaal! KoolAid (limonade poeder) en ook eierverf oplossen in water en dan maar kijken wat het met de wol 'doet'. Voor mij was het net als schilderen: je kunt wel menen dat je weet hoe het moet worden, maar het wordt toch anders..... En dat is maar goed ook; op die manier krijg je onverwachte, maar ook hele leuke resultaten! De boel ging nat mee naar huis en het liep al tegen zessen toen Rebecca en ik moe maar voldaan Enschede verlieten. 
Wat een geweldige dag was dit weer. Leuke mensen ontmoet in 'real live' die je alleen van Ravelry kent en genoten van een ieders inbreng. 
Een Gouden Randjes-dag, deze Hela Hola-dag!
Zaterdag de wolverf lessen nog even in praktijk gebracht en vandaag blijkt dit het resultaat: 100 gram Regia Silk in wit/grijs/lichtgeel is nu rozerood geworden met levensmiddelen kleurstof (wow, mooi voor lacesokken pour moi!). 
En ongeveer 250 gram saaie grijsjes en een treurige bruine zijn veranderd in roze, blauwe, oranje en gestreepte designwolletjes :) 
De 2 grijs/aubergine strengen leken eerst mislukt, maar wat een verrassing toen ik de als bolletjes geverfde wol tot strengen maakte zodat ze beter konden drogen. Het is nu grijs met twee kleuren aubergine/roze achtig geworden; ik ben er helemaal blij mee!
Of er nog gebreid is in huisje Breitevree? Ja hoor, zat. Volgende keer dus gewoon weer sokken!

9 opmerkingen:

 1. Wat een super leuk verslag heb je gemaakt van deze super gezellige dag. Ik heb genoten! En wat ben jij een heerlijk vrolijk maf mens. Het is leuk om je nu ook een keer in 3D te hebben gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Klinkt als een heel gezellige dag en wat zijn je wolletjes mooi geworden!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een super Hela-Holadagje hebben jullie gemaakt. Geniet maar fijn na, samen met je mooie goed gelukte geverfde wolletjes.
  groetjes Anje.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo te horen en te lezen heb jij een prachtige dag gehad en nog wat opgestoken ook.Je verfproject is zeer geslaagt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat leuk om te lezen wat dapper van je/jullie om de wol te verven. En wat een schitterend resultaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zo te lezen heb je weer een geweldige dag gehad. En wat zijn de wolletjes mooi gekleurd. Daar kan je weer mooi sokken van breien.
  Prachtig hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zo samen hela hola-en is toch een heel stuk leuker dan alleen thuis. Zo gezellig

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk, inspirerend én leerzaam zo'n dag samen. En wat kan het opluchten om slapende, kansloze WIP's uit te halen en met een schone lei te beginnen.

  BeantwoordenVerwijderen