vrijdag 17 juni 2011

Grijsjes plus eierverf en limonadepoeder.....

zijn slechts de ingrediënten van een viertal paren sokken.  Nou ja, plus wat uurtjes breitijd uiteraard. Gelukkig had ik daar ook nog wat van liggen :)
De aqua geverfde strengetjes lachten me zo lief toe en al snel na het drogen van de dunne Neveda wol begon ik op Hemelvaartsdag aan een maatje 26/27 in een simpel sokrecept. Goed gegokt, want ik hield maar een paar meter over, toen ik de tweede sok de volgende (ook een vrije) dag afkante. De kleur matcht heel mooi met het shirt wat ik die dag droeg..... Dus: uitgetrokken, om een schildersdoek gevouwen en het kiekje was gemaakt. Tja, alles voor het plaatje he :)
Al eerder in die week kon ik geen weerstand bieden aan de spannende donkergrijze met Black Cherry Kool Aid smaak. Er was na het drogen ongeveer 85 gram overgebleven, dus voldoende voor een flinke maat. Het is altijd een gok of de wol mooi gaat 'poolen' met het aantal steken wat je opzet. Ik had er 60 en dat bleek niet het mooiste resultaat te geven. In het 1/1 boordje leek het leuk te worden, maar zodra ik over ging naar de 5/1 rib werd het een stuk saaier. Maar om nou de hele boel uit te trekken en meer of minder steken op te zetten.... ook dan had ik geen 'pool' garantie. Bij de minderingen na de hiel werd het even heel mooi! Je zou bijna smokkelen met het aantal steken voor de rest van de voet... Toch maar met de 60 doorgebreid en hopen dat de teen nog iets leuks zou laten zien.
Het begin van de tweede sok is ietsjes meer Cherry geworden, want 2 bolletjes in een plastic zakje precies gelijk geverfd te krijgen is een utopie vrees ik. Uiteindelijk ben ik wel tevreden met deze sokken en ik heb nog ongeveer 24 gram over. En ja, het kriebelt al weer..... Hoe zou het poolen gaan met 40 steken voor een paartje 20/21?
Voor ik de wat dikkere lichtgrijze wol van onbekende oorsprong roze had geverfd, was er 50 gram. Of het is gekrompen na de ververij weet ik niet, maar er was nadien slechts 40 gram over. Dat feit en de dikte van het garen deed me besluiten om laag in te zetten: maatje 24. Het kleine lace patroontje paste er prima bij en na 3 dagen trein- en avondbreien waren ze klaar. Hmmm, ze hadden net iets groter gekund want er bleef nog een beetje over. Helaas 'sokkendekenbreisters': niet genoeg voor een vierkantje; het gaat in het 'knuffelwolletjesbakje'. Dan kan ik er nog eens naar kijken en aan friemelen :) Geportretteerd met ontluikende New Dawn roosjes en een streep avondzon is het wel een lief plaatje geworden toch?
Het laatste en minst spectaculaire verfwolletje is in het Pinksterweekend voor de caravan en op een terrasje tot stand gekomen.  Bekijks hadden we wel, mijn vriendin Alice en ik. De wat oudere dames knikten vriendelijk glimlachend naar ons of begonnen een praatje; anderen keken stiekem achterom of stootten elkaar aan. Ach, daar zijn we aan gewend en we hebben heerlijk geKIPt in Zuidwolde e/o!
De Homedyed Orange d*R*eamers zijn iets groter geworden, maar verder identiek aan zijn (haar?) roze zusje. Het copyright van het achtergrondje voor de foto is van Dyonn, die graag (abstracte) tekeningen voor pake en beppe maakt.

10 opmerkingen:

 1. Wat ben je weer zalig bezig!!

  vr.gr. Tijm

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat zijn ze mooi geworden, vooral die blauwe! Dat is nou echt "toveren met een breitje"

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jij breit meters, zeg! Ze zijn weer erg mooi geworden.
  Groetjes Liesbeth.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die rose sokken zijn natuurlijk zo al erg mooi, maar met een New Dawn roos erbij zijn ze helemaal favoriet! Onze dochter is naar deze roos vernoemd, en vorige week op haar verjaardag bloeiden de rozen bij ons ook weer uitbundig. Je hebt hier een erg leuk patroontje gebruikt; staat het toevallig op Ravelry??
  Veel groeten, goed weekeinde,

  BeantwoordenVerwijderen
 5. wel een heel appart resultaat met de geverfde wolletjes, niks meer van het saaie grijs te herkennen. Het lace patroontje van de kleine sokjes trekt me ook heel erg aan

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De sokken verschijnen in rap tempo! Mooi allemaal!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Aal wat maak jij er toch altijd leuke foto's bij, erg mooi!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat zijn ze weer mooi geworden.
  Ik ga het sokken breien ook weer op pakken,ik had er even een dip in.
  Groetjes Hetty,

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Pretty socks! Happy Midsummer Eve!

  BeantwoordenVerwijderen